II Warszawski Festiwal Kultury Głuchych

Odbył się 10 września 2010 roku na terenie Instytutu Głuchoniemych im:  ks. Jakuba Falkowskiego przy Placu Trzech Krzyży. Przybyło prawie 200 osób. Cały festiwal miał charakter artystyczny, w występach brali udział sami Głusi. Na scenie przed Instytutem przy Placu Trzech Krzyży wystąpili licealiści z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego przy ul. Łuckiej oraz uczniowie z Instytutu Głuchoniemych. Uczniowie z Instytutu Głuchoniemych swoją twórczość poetycką przestawili w Polskim Języku Migowym – było to wzruszające, gdyż w sposób niezwykle ekspresyjny i poetycki przedstawili obrazy przyrody, pór roku i miłości. W programie festiwalu był konkurs quizowy, dotyczący wiedzy o kulturze Głuchych. Festiwal został zorganizowany przez Instytut Głuchoniemych we współpracy z Instytutem Polskiego Języka Migowego oraz Fundacją Promocji Kultury Głuchych „KOKON”. Głównym celem tego wydarzenia było pokazanie, że Głusi mają swoją kulturę, która wyraża się m.in. w poezji, humorze, sztuce. Mają własny język, przez co mogą być nazywani mniejszością językowo-kulturową, a nie niepełnosprawnymi.

Bookmark the permalink.